Toimus vaimse tervise nädal

Oktoober on vaimse tervise kuu. Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon on vaimse tervise kuu sihiks seadnud vaimse tervise kirjaoskuse edendamise ja teadlikumaks inimeseks kujunemise. Vaimse tervise kirjaoskus on vaimse tervise esmaabi oskus, vaimse tervise infos orienteerumise oskus, stigmade ja stereotüüpide kummutamine, oskus ja avatus vaimse tervise teemadel rääkida ning kuulata, enesehool.

11.-14. oktoobril said Kotzebue õpilased osaleda igal koolipäeval vaikuseminutite vahetunnis. 1. klassi õpilased õppisid liialt muretseva ja pisut kergesti ärrituva öökulli toetamiseks selgeks kolm erinevat hingamisharjutust. 2. klassi õpilased õppisid märkama positiivset ja praktiseerisid tänulikkust. 3. klassi õpilastele toimusid koolipsühholoogi teematunnid tundetarkuse teemal. 4. klassi õpilastele toimus joogatund, kus läbi kehatunnetuse suunati õpilasi tähelepanu juhtima ja fookust hoidma. 5. klassi õpilastele toimus koolipsühholoogi teematund vaimse tervise infos orienteerumiseks. Kõikidele 6. klassi õpilastele toimuvad oktoobris ja novembris noortele suunatud vaimse tervise esmaabi koolitused.

Progümnaasiumi õpilased tegid inimeseõpetuse tunnis plakateid vaimse tervise toetamise teemal. Õpilastel oli võimalus tutvuda ka erinevate peaasi.ee teavitusmaterjalidega. Üheksanda klassi õpilastel on käesoleval nädalal karjääriõpetuse raames kohtumised arengutreener Killu Kolsariga. G1 ja G3 õpilastele pakuti võimalust osaleda sotsiodraama töötoas. Gümnasistidel on võimalus teisel poolaastal osaleda valikaines “Vaimse heaolu ja enesejuhtimise kursus”, kus terve poolaasta tegeletakse teemadega, mis toetavad vaimset tervist.

Colonna Heategevusfondi ja Peaasi.ee koostöös toimuvad avalikud tasuta vaimse tervise esmaabi koolitused teismeliste laste vanematele ja rõõm on tõdeda, et konkreetselt meie kooli lapsevanematele mõeldud koolitusgrupid täitusid huvilistega kiiresti.

Õpilaste vaimse tervise toetamine nõuab tähelepanu läbi aasta.

Suured tänud, Kristiin Tempel ja Natalja Krassilnikova, et seda ikka meelde tuletate ja meie kõikide teadlikkust tõstate!

Aitäh panuse eest, Sally Paesalu, Anu Vaher, Grete Raudsepp, Gloria Krieger, Kerli Karu, Melen Toomsalu!

Väga suur tunnustus kõikidele aineõpetajatele ja klassijuhatajatele, kes oma tunni raames vaimse tervise temaatikat puudutasid või plaanivad sellega tegeleda!

Aitäh, LKK ja KiVa, et vaimse tervise toetamisse panustate!

Suur tänu eestvedamise eest, Karmen Pruul!